Czarny kminek, czyli popularna czarnuszka, to nie tylko przyprawa stosowana do mięs, to także panaceum praktycznie na wszystko. Niby mówi się, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego, ale czarnuszka zadaje kłam temu twierdzeniu, ona naprawdę jest lekiem na całe zło!
Czarnuszkę, jak każde inne przyprawy, można stosować w formie całych nasion, lub użyć rozkruszonej bądź zmielonej. Nadaje się zarówno do posypywania dań mięsnych, jak i słodkich wypieków. Jeśli zależy nam przede wszystkim na zdrowotnym, a nie smakowym, działaniu czarnuszki, można przyjmować ją w postaci oleju. Olej można spożywać zarówon bezpośrednio, jak i jako dodatek do potraw, na przykład do sałatek. Olej z czarnuszki można kupić między innymi w sklepie ekamedica24.pl
Czarnuszka jest dobrym lekiem dla osób cierpiących na różnego rodzaju nerwice. Działa antydepresyjnie, uspokajająco i przeciwlękowo. Osoby stale stosujące czarnuszkę w swojej kuchni zauważają także stałą poprawę nastroju u siebie i domowników.
Duża ilość tymochinonu zawarta w czarnym kminku sprawia, że przyprawa ta wykazuje silne działanie przeciwwirusowe, a także przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Profilaktyczne spożywanie czarnuszki w formie oleju bądź ziaren może uchronić przed chorobami, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.
Czarnuszka ma świetne wyniki w leczeniu astmy. U ponad połowy chorych, którzy przez dłuższy czas stosowali olej z czarnuszki, znacznie poprawił się stan zdrowia. Świadczą o tym nie tylko subiektywne odczucia, ale także badania ambulatoryjne, szczególnie miarodajny jest wynik badania pojemności płuc. Zaobserwowano również zanik świszczącego oddechu. Po podobnym czasie stosowania znaczną ulgę odczuwają także alergicy.
Czarnuszka świetnie sprawdza się w walce z anemią, podnosząc poziom hemoglobiny i czerwonych krwinek. Wzrost poziomu erytrocytów jest niczym wiosenny zastrzyk energii. Warto sięgnąć po czarnuszkę, jeśli nie mamy ochoty przyjmować żelaza w postaci suplementu diety.
Czarnuszka ma też pozytywny wpływ na stan zdrowia żołądka, trzustki, nerek, obniża ciśnienie, reguluje poziom cukru, chroni przed osteoporozą, zwiększając gęstość kości, łagodzi problemy skórne, pozytywnie wpływa na stan włosów i ich cebulek… Nic dziwnego, że mówi się o niej, że jest złotem faraonów. Oni jako pierwsi odkryli i z powodzeniem stosowali czarny kminek, jako lek praktycznie na wszystko.
Zostaw komentarz