Cudowne właściwości soku pomidorowego

Chyba każdy potrafi wymienić przynajmniej jeden składnik odżywczy, który znajduje się w soku pomarańczowym. To, że jest on zdrowy i pyszny, też pewnie każdy wie. Ale co zawiera sok pomidorowy i dlaczego warto go pić - to już zapewne wiedza przynależna mniej licznej grupie osób. A przecież zalety picia soku pomidorowego są wręcz nieocenione!

Pomysłowa dawka witamin

Co ciekawe, pomysł na sok pomidorowy powstał właśnie dzięki jego pomarańczowemu poprzednikowi. Ponieważ w 1917 r. w pewnym zakładzie w Indianie zabrakło na produkcji soku pomarańczowego, ktoś wpadł na pomysł, aby zastąpić go wyciskanym sokiem z pomidorów. Nowa propozycja tak bardzo przypadła konsumentom do gustu, że do dziś cieszy się poważaniem. Aby rozszerzyć informacje o zaletach pomidorów w stanie ciekłym, trzeba koniecznie zapoznać się z poniższymi treściami. 

 

 

Najpierw koniecznie należy dowiedzieć się, jaka jest wartość odżywcza soku pomidorowego. W 100 g soku bez dodatku soli przedstawia się ona następująco: energia: 17 kcal, tłuszcz: 0 g, białko: 1 g, węglowodany: 4 g, sód: 10 mg, błonnik: 0 g. Ponadto sok ten zawiera 9% zalecanej dziennej dawki witaminy A, 30% witaminy C, 1% wapnia i 2% żelaza. Te wskaźniki wyraźnie pokazują, że jest zdrowy i picie go w ilości przynajmniej 100 g dziennie korzystnie wpłynie na wzbogacanie diety i przyjmowanie koniecznych dla organizmu składników odżywczych.

Właściwości i działanie soku

Sok pomidorowy ma na tyle interesujące i prozdrowotne właściwości, że będzie odpowiednim pomysłem na zaspokojenie pragnienia oraz spożycie obowiązkowej porcji warzyw w ciągu dnia. Jest źródłem likopenu, co oznacza, że pomaga zapobiegać nowotworom, obniża ciśnienie krwi oraz stymuluje krążenie krwi. Zapobiega też chorobom serca, ponieważ hamuje krzepnięcie płytek krwi. Ryzyko wystąpienia ataków serca zmniejsza się podczas jego regularnego przyjmowania. We krwi zmniejsza się ponadto ilość cholesterolu, a to z kolei zapobiega zatorom i zakrzepom. 

Sok pomidorowy surowy, a więc najlepiej świeżo wyciśnięty, zawiera potas, który przeciwdziała obrzękom, nadciśnieniu, kołataniu serca, skurczom mięśni nóg, podenerwowaniu i zmęczeniu. Chyba najbardziej znany składnik, występujący w wielu owocach i warzywach, to witamina C. Zawiera ją także sok pomidorowy. Działanie witaminy C to rzecz jasna wzmacnianie odporności. 
Sok z pomidorów stosuje się przy dietach odchudzających, bo jest bardzo pożywny i zapewnia przyjmowanie różnorodnych, zbilansowanych składników pokarmowych. Pomaga w spalaniu tłuszczów i reguluje metabolizm. Rozpoczynając dzień od wypicia soku, można zapobiec zaparciom, ponieważ pomidory zawierają drogocenny błonnik o działaniu przeczyszczającym. 
Sok pomidorowy wywiera także zbawienny wpływ na skórę. Jest pewnego rodzaju terapią dla zdrowia i urody. Dzięki antyoksydantom zwalczane są wolne rodniki powodujące starzenie się skóry i zmarszczki. Dzięki niemu skóra pozostaje gładka, miękka, jest oczyszczona – zupełnie jak po użyciu kremu. 

sok pomidorowy właściwości

Jak spożywać sok pomidorowy?

Tak jak i inne produkty, tak i sok pomidorowy niekoniecznie musi smakować wszystkim. Aby mimo wszystko go przyjmować w odpowiednich dawkach, warto zastanowić się nad sposobem jego konsumpcji. Jest to możliwe na kilka sposobów:
•wypijanie szklanki świeżo wyciśniętego soku pomidorowego dziennie,
•wykorzystywanie soku pomidorowego do przygotowywania zup i sosów,
•przygotowywanie koktajli z pomidorów, ale także z dodatkiem innych warzyw, dzięki czemu smak będzie zrównoważony, a właściwości pozostaną na takim samym poziomie.

Sok sokowi nie równy

Jak i w przypadku innych produktów, także i tu przed zakupem trzeba dokładnie przyjrzeć się etykiecie i sprawdzić, co jest na niej wymienione. Nie każdy sok pomidorowy definiowany i reklamowany jako taki faktycznie wesprze zdrowie i codzienną dietę właściwymi składnikami. Może się zdarzyć, że będzie on zawierał coś, co niekoniecznie jest pożądane przez konsumentów. Najważniejsze, aby sprawdzić, czy do jego produkcji nie użyto soli, chemii albo syropu glukozowo-fruktozowego, czyli po prostu cukru. Najlepiej wybierać takie soki pomidorowe, które zostały świeżo wyciśnięte i mają krótki termin przydatności do spożycia. Wówczas można mieć pewność, że nie zostały one przetworzone i nie mają zmienionego składu. 
Jeśli pragnie się skorzystać z wachlarza właściwości soku pomidorowego, zwykłe produkty z supermarketu są niestety niewystarczające. Mogą być nawet nie do końca zdrowe dla organizmu, przede wszystkim ze względu na sól i cukier. Rodzaj pomidorów użytych do wyciśnięcia nie jest istotny. Wszystkie nadają się do tego, aby je spożywać i czerpać z ich składników. Ważne jedynie, aby były dojrzałe i świeże.

Nawet jeśli po pierwszym łyku odstawia się szklankę soku pomidorowego i obiecuje się sobie, że nigdy więcej się po niego nie sięgnie, warto przemyśleć, z czym będzie się to wiązało. Niech zachętą do jego picia staną się pozytywne właściwości i widoczne skutki częstego przyjmowania. Jedna szklanka soku pomidorowego to wystarczająca dawka dziennego spożycia i sposób na dostarczenie potrzebnych witamin i składników odżywczych. Warto zadbać o własne zdrowie.

Przeczytaj również: Wyciskarki do soków - inwestycja dla każdego domu >>