Zdrowe przyprawy naturalne i szkodliwe, sklepowe zamienniki. Wybór należy do ciebie!

Zdrowe przyprawy naturalne i szkodliwe, sklepowe zamienniki. Wybór należy do ciebie!

Odżywiając się zdrowo warto unikać chemicznych dodatków do żywności, potęgujących smak czy utrwalających świeżość. Niestety, szkodliwe substancje znajdziemy nie tylko w przetworzonych mięsach, ale także i w, teoretycznie bezpiecznych, przyprawach.

Niebezpieczne dodatki w przyprawach. Tam nie ma natury

Szkodliwe dodatki do żywności nie znajdują się wyłącznie w mięsach, pieczywie czy przetworzonych wyrobach garmażeryjnych. Niebezpieczeństwa mogą czyhać także tam, gdzie nikt ich się nie spodziewa. Dodatki wzmacniające smak są częstym dodatkiem do przypraw. Glutaminian monosodowy i inne utrwalacze smaku stanowią nie tylko chętnie wykorzystywany składnik potęgujący smak przyprawy, ale są także opłacalnym, z punktu widzenia producentów, zapychaczem. Równie częstą substancją dodawaną do mieszanek przypraw jest sól, która stanowi zwykle lwią część opakowania produktu. Chlorek sodu w dużych ilościach sprzyja zatrzymywaniu się wody w organizmie, działa także niekorzystnie na układ krwionośny człowieka, przyczyniając się do zwiększonego ryzyka powstawania nadciśnienia tętniczego. Równie częstym uzupełnieniem mieszanek przypraw jest dodawanie przez producenta tzw. mixów warzywnych. Są to kombinacje najtańszych, często wątpliwych jakościowo, połączonych ze sobą rodzajów suszonych warzyw. Stanowią one częste uzupełnienie przypraw i innych produktów pochodnych, takich jak kostki rosołowe.

Odżywianie się zdrowo polega na wielopłaszczyznowym spojrzeniu na problem

Zdrowa dieta kojarzy się z unikaniem produktów przetworzonych, dywersyfikowaniem rodzajów pokarmów, unikaniem żywności ze szkodliwymi dodatkami. Im krótszy skład widnienie na etykiecie produktu, tym stosunkowo lepiej dla końcowego odbiorcy, którego celem jest zachowanie urody i zdrowia. Mało kto jednak zwraca uwagę na kwestie związane z dodatkami potęgującymi smak produktów. Przyprawy często są pomijane, jako coś nieistotnego. To wielki błąd, ponieważ stanowią one komplementarny element zdrowej diety. Spożywając niezdrowe dodatki potęgujące smak potraw, można narazić się nie tylko na problemy natury gastrycznej. Sukcesywne i systematyczne jedzenie zbyt dużej ilości soli, octu, konserwantów może przyczynić się do problemów z układem krwionośnym. Jeśli chcesz zadbać o zdrową dietę, nie pomijaj potęgi przypraw. Są one bronią obusieczną. Przyprawy naturalne mogą stanowić lekarstwo, czego przykładem jest ekologiczny czosnek czy kurkuma. Szkodliwe mixy uzupełnione solą, konserwantami i glutaminianem monosodowym przyniosą odwrotny skutek.

Pozytywne właściwości przypraw. O tym, jak istotne jest korzystanie z naturalnych źródeł

Hipermarkety, duże sklepy wielkopowierzchniowe czy masowe dyskonty nie zawsze są sprzymierzeńcem dobrej diety. Choć można znaleźć tam wiele ciekawych i ekologicznych produktów, to na większości półek sklepowych spotkamy mocno przetworzoną żywność. Osoby niezainteresowane tematem mogą nie dostrzec subtelnej różnicy, jaka widnienie, napisana niewielkim druczkiem, na tylnej etykiecie produktu. Aby zrobić zdrowe zakupy w dużych marketach trzeba się mocno wysilić. To nie tylko strata czasu, ale i często brak gwarancji co do końcowej jakości zakupionego produktu. Rękojmie udanych, zdrowych zakupów możemy uzyskać korzystając ze sprawdzonych źródeł. Przykładem pewnych zakupów mogą być naturalne przyprawy ze sklepu Naturalnie Zdrowe. Aromatyczny lubczyk, prawdziwa kurkuma, zdrowa kozieradka czy czarnuszka. Ekologiczny czosnek, witaminowa pietruszka oraz egzotyczne curry to przyprawy, sporządzone bez zbędnych dodatków. Są w stu procentach naturalne, zdrowe i pozbawione szkodliwych zapychaczy. To szczególnie ważne dla osób, które z duża uwagą troszczą się o to, aby ich dieta była nie tylko zrównoważona, ale i obfitowała w jak najmniej dodatków chemicznych.

Materiał partnera zewnętrznego