Kolagen naturalny - jak wpływa na nasz organizm i jakie produkty spożywcze mogą go dostarczyć?

Kolagen jest jednym z podstawowych związków, które w naturalny sposób występują w naszym organizmie. W rzeczywistości kolagenem nazywa się zbiór białek, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Pozwala on na zachowanie nieskazitelnej urody i młodego wyglądu, dlatego też często nazywa się go "białkiem młodości". Jednak czym dokładnie jest kolagen naturalny, a także jakie ma właściwości i które produkty spożywcze pomogą do nam dostarczyć?

Czym jest kolagen naturalny?

Naturalny kolagen stanowi podstawę budowy tkanki łącznej oraz macierzy zewnątrzkomórkowej. Warto zaznaczyć, że absolutnie nie jest on substancją jednorodną. Każda cząsteczka białka w naszym organizmie jest odpowiednio kodowana przez konkretne geny. Wobec tego każde białko kolagenowe ma odmienną strukturę i wykazuje się różnymi właściwościami. Zgodnie z tym, co zostało zawarte na stronie kolagen.pl, gdzie można znaleźć wiele ciekawych informacji odnośnie kolagenu naturalnego - w naszym organizmie występuje ponad 30 jego rodzajów.

Jakie właściwości ma kolagen naturalny i dlaczego nasz organizm go potrzebuje?

Kolagen naturalny odnajdziemy praktycznie we wszystkich narządach. To on zawiera odpowiednie dawki aminokwasów, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Kolagen często jest porównywany do substancji, która skutecznie łączy poszczególne elementy naszego organizmu. Oddziałuje on między innymi na:

  • układ krwionośny- nasz organizm potrzebuje kolagenu naturalnego, by uszczelnić i odbudować zniszczone naczynia krwionośne. Dodatkowo kolagen naturalny wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i pozwala na oczyszczanie żył z cholesterolu.
  • układ trawienny- kolagen jest niezbędny w procesie uszczelniania wyściółki całego przewodu pokarmowego. Usprawnia on także perystaltykę jelit. Warto w tym momencie wspomnieć, że kolagen jest także substancją, dzięki której mogą zachodzić procesy regeneracyjne wątroby.
  • układ kostno-szkieletowy- kolagen naturalny to także podstawowy składnik w naszych stawach. Jest on substancja zawartą w mazi stawowej. Wobec tego kolagen naturalny pozwala zadbać o to, by nasze stawy cieszyły się nieograniczoną nieruchomością jak najdłużej.

Warto zaznaczyć, że naturalny kolagen to substancja w pełni biokompatybilna. Z tego też powodu znajduje on szerokie zastosowanie w medycynie. Nie chodzi tu jedynie o zabiegi estetyczne. Naturalny kolagen wykorzystuje się również w fizjoterapii czy ortopedii.

Jakie produkty pokarmowe są źródłem naturalnego kolagenu?

Po 25 roku życia, niestety nasz organizm znacznie spowalnia produkcję kolagenu naturalnego. Wobec tego konieczna jest jego suplementacja. Najprościej będzie pozyskiwać naturalny kolagen z produktów spożywczych, które znane są z jego wysokiej zawartości. Dzięki temu będzie można kompleksowo zadbać o swoje zdrowie, a także o młody i nieskazitelny wygląd. Źródłem naturalnego kolagenu są jedynie produkty mięsne i wszelakie produkty pochodzenia zwierzęcego. Zaliczają się do nich chociażby:

  • ryby w galarecie
  • salceson
  • kurze łapki
  • chrząstki
  • golonka
  • podroby
  • naturalne buliony mięsne
  • żelatyna wieprzowa

Produkty, choć być może nie brzmią one zbyt zachęcająco, pozwolą uzupełnić niedobory kolagenu w naszym organizmie. Oczywiście nie trzeba spożywać ich codziennie. Można wprowadzić je do swojego jadłospisu około 2-3 razy w tygodniu. 100 gramowe porcje okażą się w pełni wystarczające, by skutecznie uzupełnić kolagen naturalny. Dzięki temu nie tylko zachowamy na dłużej młody wygląd, ale także i świetne zdrowie.

Artykuł partnera