Jak co roku, w okresie między listopadem a styczniem wiele osób skarży się na tzw. zimową chandrę. Czynnikami bezpośrednio wpływającymi na sezonowy spadek nastroju i brak przysłowiowego „power’a” mogą być krótsze dni, niskie temperatury za oknem, czy po prostu… zbytnio obciążone jelita!
Zapewne niewiele osób daje sobie sprawę z tego, że za złe samopoczucie, oprócz czynników pogodowych, takich jak brak słońca czy minusowe temperatury na zewnątrz, w różnym stopniu odpowiada także dieta. Złe nawyki żywieniowe: jedzenie w pośpiechu, spożywanie fast foodów oraz nadmiernej ilości słodyczy, wpływają negatywnie nie tylko na sylwetkę, ale również na ogólny nastrój, szczególnie w czasie jesieni oraz zimy. Co ciekawe, jednym ze źródeł tzw. złego samopoczucia, bólów głowy czy uczucia przewlekłego zmęczenia są zalegające treści pokarmowe w jelitach.
Co to oznacza?
Strawione jedzenie zbiera się na ściankach jelita i obciąża je i wpływając pośrednio na pracę całego organizmu. Warto zatem wiedzieć, że oczyszczenie dolnej części przewodu pokarmowego ze złogów, bardzo szybko może pomóc przywrócić siły witalne, poprawić nastrój, a przy okazji wpłynąć na lepszą kondycję i wygląd skóry. „Proces oczyszczania jelit nie jest tak skomplikowany, jak może się początkowo wydawać” – mówi Monika Honory, holistyczny ekspert ds. odżywiania. „Pracę jelit można uregulować nieinwazyjnie, stosując odpowiednią dietę. Najważniejsze jest, aby w menu znalazły się warzywa, które są naturalnym źródłem błonnika” – dodaje.
Co jeść na spadek nastroju?
Owoce i warzywa dostarczają do organizmu cukrów prostych, które oprócz zastrzyku energii stanowią prawdziwą „bombę” składników odżywczych, takich jak: żelazo, kwas foliowy, magnez, witamina C czy wspominany już błonnik. Innymi, niezwykle przydatnymi w procesie oczyszczania jelit składnikami są produkty zbożowe.
Zawarte w pełnoziarnistych kaszy, ryżu czy makaronu węglowodany wpływają na podwyższenie poziomu serotoniny – neuroprzekaźnika w mózgu. Oprócz regulacji snu i apetytu, serotonina odpowiada również za poprawę ogólnego samopoczucia. Jak należy skomponować menu, aby znalazły się w nim wszystkie niezbędne elementy?
„Oczyszczaniu jelit ze złogów sprzyja ciepłe jedzenie, najlepiej w formie pół płynnej, czyli po prostu zupy. Zupy to posiłki lekkie, sycące, jednak nie obciążające przewodu pokarmowego” – stwierdza autorka programu odchudzającego Przemiany wg Moniki Honory. „Dzięki jedzeniu zup, można uregulować pracę całego organizmu, między innymi: poprawić metabolizm, zminimalizować zmęczenie, ale również zrzucić nadmierną wagę, a w efekcie poczuć się lepiej.”
Na „przejadanie” chandry
Innym objawem jesienno-zimowej chandry dla wielu osób, jest również nadmierny apetyt. Gdy za oknem robi się odczuwalnie chłodniej, organizm stara się magazynować tłuszcz, w celu ochrony przed przemarznięciem i utrzymaniem odpowiedniej temperatury ciała. Jak poradzić sobie ze zwiększonym uczuciem głodu? Według Moniki Honory, ponownie najlepsze do tego będą tradycyjne zupy. Odpowiednio przygotowane, bazujące na ważnych dla organizmu składnikach nie tylko dostarczą energii, ale także pomogą pozbyć się uczucia głodu. Podkręcą metabolizm, rozgrzeją, a dzięki odpowiednim składnikom, także wpłyną na ogólne samopoczucie.
„Jako praktyk autorskiej diety Przemian, muszę powiedzieć, że zupy mają jeszcze jedną swoją zaletę. Otóż, zdecydowanie pomagają w procesie odchudzania. Mi samej udało się zrzucić ponad 40 kilogramów, właśnie dzięki jedzeniu zupy” – zachęca Monika Honory, Holistyczny ekspert ds. odżywiania.
Zostaw komentarz