Przepisy na desery

Czym byłby niedzielny obiad bez wyśmienitego deseru albo pachnącego ciasta? Niektóre z nich przywołują wspomnienia babcinej kuchni, inne zachwycają nowoczesnym wyglądem i oryginalnymi dodatkami.

Radość z własnoręcznego przygotowania słodkości dla całej rodziny i przyjaciół jest bezcenna, dlatego warto sięgnąć po książki kucharskie i wyszukać ciekawe przepisy na ciasta, które pasować będą idealnie na stół.

Poniżej znajdą się przepisy zarówno takie, które wymagają pieczenia, jak również takie, które przygotujemy bez użycia piekarnika. A więcej przepisów na pyszne desery znajdziesz na delektujemy.pl/przepisy-na-desery/.

Kopiec Kreta

To ciasto bardzo delikatne, czekoladowo- bananowe, idealne do popołudniowej kawy. Składniki jakie będą nam potrzebne to:

- mąka 2 szklanki
- mleko 1 szklanka
- cukier 1 szklanka
- olej 1 szklanka
- kakao 4 łyżki
- jajka 2 sztuki
- soda 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier puder 4 łyżki
- śmietana tortowa 500 ml
- śmietan fix 2 opakowania
- gorzka czekolada 40 g
- banany 4 sztuki
- sok z cytryny 1 łyżka

Rozpoczynając przygotowanie ciasta, ucieramy jajka z cukrem, stopniowo należy dodawać mąkę, mleko, proszek do pieczenia, kakao i sodę oraz olej. Pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach. Po wyjęciu i ostudzeniu, łyżką wyciągamy środek ciasta i kruszymy go, Należy pamiętać aby zostawić boki i brzegi nienaruszone.

Banany obieramy i układamy na cieście, skrapiamy cytryną aby zapobiec ich ciemnieniu. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodając śmietan fix, po czym ścieramy na tarce czekoladę i również dodajemy ją do masy śmietanowej. Z bitej śmietany formujemy kopiec i kruszymy na niego pozostałe ciasto, lekko dociskając aby bardziej przylegało do masy. Każdy, kto choć raz spróbuje tego wypieku zostanie z pewnością jego wielbicielem, bo wprost rozpływa się w ustach. Kolejny przepis to właściwie klasyka, delikatny jak puch, o doskonałym smaku i bardzo nieskomplikowany w przygotowaniu. Uwielbiany zarówno przez dzieci, jak również dorosłych, swoim smakiem przenosi w upalne, letnie dni.

Sernik na zimno

Do przygotowania tego deseru będziemy potrzebować:

- serek waniliowy 800g
- śmietana kremówka 350 ml
- galaretki truskawkowe 6 opakowań
- cukier puder 2 łyżki
- truskawki 400-500 g
- biszkopty

Na początek należy przygotować galaretki, ponieważ będą musiały się ścisnąć. Postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia. Kolejnym krokiem jest ubicie śmietany na sztywno, dodając cukier puder. Stopniowo, nie przerywając mieszania dodajemy do śmietany serki waniliowe, a także część przestudzonej galaretki. Tortownicę wykładamy folią albo smarujemy masłem, po czym, na spodzie układamy biszkopty, muszą ściśle do siebie przylegać. Na biszkopty wlewamy masę serkowo- śmietanową. Na wierzchu układamy truskawki, pokrojone według uznania na kawałki albo plasterki i wlewamy tężejącą już, pozostałą galaretkę. Tak przygotowany sernik wstawiamy do lodówki, najlepiej na około 12 godzin aby dobrze stężał. Oczywiście możemy użyć dowolnych owoców oraz smaków galaretek. W każdym wydaniu sernik na zimno będzie przepyszny. Te przepisy na desery pozwolą na cieszenie się wspaniałym smakiem słodkości przygotowanych w domu. Nie są trudne, więc przygotować je może naprawdę każdy.

 

Materiał zewnętrzny