Soczysty schab – jakimi ziołami go doprawić?

Pieczony schab to danie, które serwujemy z okazji świąt, uroczystości rodzinnych, ale również na co dzień – w formie dania głównego serwowanego w towarzystwie smakowitych dodatków. Aby był soczysty i aromatyczny, wymaga odpowiedniego przygotowania. Nie może zabraknąć wyrazistej w smaku marynaty z ziołami. Jakie przyprawy najbardziej pasują do schabu?

Aromatyczne przyprawy do schabu

Przed upieczeniem schabu należy go obtoczyć w przyprawach, które sprawią, że mięso nabierze smaku i aromatu. W tej roli doskonale sprawdzi się majeranek, tymianek, estragon, sól i pieprz. Schab będzie bardziej wyrazisty w smaku, jeżeli do mieszanki przypraw dodamy przeciśnięty przez praskę czosnek. A jak zadbać o to, aby mięso było z wierzchu bardziej zarumienione i miało lekki, słodkawy posmak? W tym celu można sięgnąć po słodką paprykę w proszku. Natomiast bardziej ostrzejszy smak uzyskamy, gdy natrzemy go papryką ostrą lub chili. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie gotowych mieszanek do mięsa z wyselekcjonowanymi przyprawami. Może to być np. Przyprawa do mięs WINIARY, która zawiera suszone warzywa, takie jak czerwona papryka, pomidor, cebula, czosnek oraz zioła – między innymi liść pietruszki, oregano, tymianek i rozmaryn. Schab należy natrzeć wszystkimi przyprawami i owinąć szczelnie w folię. Aby mięso przeszło smakiem, warto marynować je ok. 12 godzin w lodówce.

Przepis na schab idealny?

Choć przepis na schab jest bardzo prosty, należy jednak pamiętać o długim czasie marynowania oraz odpowiedniej metodzie pieczenia. Dania z wołowiny czy wieprzowiny wymagają specjalnej obróbki. W pierwszej kolejności należy usunąć z mięsa marynatę i podsmażyć na patelni do zarumienienia. Następnie ponownie obtaczamy schab w ziołach i przystępujemy do pieczenia. Aby schab wyszedł soczysty, warto upiec go w rękawie do pieczenia. Należy również pamiętać o pozostawieniu kilku otworów w woreczku.

Przygotowanie schabu w piekarniku nie jest trudne, ale jeśli chcemy, aby mięso zachowało cenne walory, warto się pewnych zasad. Przede wszystkim mięso pieczemy z grzaniem góra/dół, aby uchronić je przed wyschnięciem w środku. Po upieczeniu nie wyjmujemy schabu z woreczka, tylko pozostawiamy do ostygnięcia, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej soczysty i aromatyczny. Pieczenie schabu w rękawie ma wiele zalet. Po pierwsze – doskonale zatrzymuje wilgoć, stając się soczysty, a po drugie – nie brudzi bardzo brytfanki, w której jest pieczony.

Najlepsze inspiracje na pieczony schab

Schab daje szerokie pole do popisu. Chcąc przygotować w domowym zaciszu smakowite dania z wołowiną lub wieprzowiną, możemy zdecydować się np. tradycyjne schabowe, gulasz czy pulpety. Dobrym pomysłem na wykwintny obiad może okazać się rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami. W tym przypadku również należy przygotować aromatyczną marynatę, np. z dodatkiem czosnku, słodkiej papryki oraz mieszanki przypraw – można wykorzystać wyrazisty w smaku sos, np. Sos pieczeniowy ciemny WINIARY. Ze schabu warto również przyrządzić soczyste steki na grillu, polędwiczki z pieczarkami i warzywami, bitki wieprzowe z sosem pieczeniowym, roladki wieprzowe z szynką czy polędwicę w curry i śmietanie. Pomysłów jest naprawdę dużo!

Kluczem do kulinarnego sukcesu dań przygotowywanych ze schabu są odpowiednio dobrane zioła i przyprawy. Wykorzystując je, mamy szansę przygotować nie tylko rozmaite dania z wołowiny czy wieprzowiny, ale również sprawić, że nasz domowy przepis na schab nie będzie miał sobie równych!

Artykuł sponsorowany