Przechowywanie warzyw w upały – jak zrobić to dobrze?

Nie ma lepszego okresu roku dla miłośników świeżych i sezonowych warzyw, niż miesiące letnie. Wtedy pojawiają się wszystkie najbardziej hojne dary natury – młoda kapusta, młoda botwinka i owoce – czereśnie, truskawki i śliwki. Jedzenie sezonowe jest także najzdrowsze i najbardziej naturalne dla naszego organizmu. Świeże owoce i warzywa często jednak bardzo szybko się psują. Jak zadbać o ich odpowiednie przechowywanie? Sprawdź promocje na warzywa w gazetka Biedronka.

Daj oddech warzywom

Nie ma nic gorszego, niż zamknięta paczka szpinaku, czy roszponki. Zielone warzywa potrzebują dostępu do świeżego powietrza, bo dzięki temu nie powstanie wilgoć, która bardzo szybko może przerodzić się w pleśń. Jeżeli więc kupujesz warzywa w plastikowych pojemnikach, to pamiętaj, żeby je otworzyć albo przełożyć do inne otwartego pojemnika. Nie kładź obok pomidorów, czy papryk, ponieważ te warzywa uwalniają etyle, który przyspiesza procesy więdnięcia zielonych warzyw.

Zapewnij cień ziemniakom

Zarówno bardzo popularne w naszym kraju ziemniaki, jak i inne warzywa bulwiaste powinny być przechowywane w zacienionym i w miarę zimnym miejscu. Jeżeli będą w ciepłym miejscu lub co gorsza na słońcu, to mogą wykiełkować i stracić swoje cenne wartości odżywcze. Nie sprzyja im także zbyt zimna temperatura.

Praktyczne wskazówki na mądre przechowywanie

Jest kilka ważnych praktycznych zasad, które warto znać, aby mądrze i zdrowo przechowywać świeże owoce i warzywa. Wyciągaj je z plastiku, pod żadnym pozorem nie trzymaj w reklamówkach ze sklepu. Wyłóż szuflady w lodówce ręcznikiem papierowym, który wchłonie niepotrzebną wilgoć. W lodówce świetnie będą czuły się takie warzywa jak brokuł i kalafior, czy szparagi lub groszek.

Co w spiżarni?

Oczywiście lodówka nie jest optymalnym rozwiązaniem dla wszystkich typów owoców i warzyw. I tak temperatura lodówki nie sprzyja wodnistym ogórkom i pomidorom, a może także przyspieszać procesy gnilne w cebuli. Znajomość tych kilku podstawowych zasad pozwoli Ci dłużej cieszyć się zdrowymi i pięknymi produktami, więc warto je zapamiętać.