Tofu - jak wykorzystywać je w codziennej kuchni?

Jeszcze kilka lat temu niewiele osób korzystało z tofu podczas przygotowywania swoich codziennych posiłków. Dziś jest to produkt dość łatwo dostępny w sklepach, dlatego coraz więcej ludzi po nie sięga. Choć jedzenie tofu może kojarzyć się głównie z dietą wegetariańską oraz wegańską, ten nietypowy składnik może przypaść do gustu również osobom nie wykluczającym mięsa ze swojej diety. Mnogość przepisów zachęca do wykorzystywania go w codziennej diecie każdego człowieka, jako zdrowego źródła białka, mogącego wpłynąć na znaczne urozmaicenie diety.

Czym jest tofu?

Tofu jest rodzajem sprasowanego twarogu, który otrzymywany jest z mleka sojowego. Naturalnie jest ono praktycznie bezsmakowe. Obecnie na rynku jednak prócz tofu naturalnego można zakupić chociażby tofu wędzone, posiadające już własny indywidualny smak i aromat. Jak zostało to już wcześniej wspomniane, tofu jest bogatym źródłem białka, pochodzącego z mleka sojowego. Prócz tego posiada jednak w sobie również duże ilości fosforu oraz wapnia.

Jakie wyróżnia się rodzaje tofu?

Pierwszym rodzajem tofu, jest oczywiście tofu naturalne. Posiada ono najmniejszą ilość smaku w sobie, dlatego jest dość neutralnym wyborem. Dzięki temu można jednak wykorzystywać je zarówno do dań na słono, jak i na słodko.

Tofu wędzone jest natomiast rodzajem, który bardzo dobrze imituje mięso. Jest to zatem dobry wybór dla wszystkich tych osób, które pragną ograniczyć mięso w diecie, ale nie chcą całkowicie odciąć się od jego "smaku". Po odpowiednim przesmażeniu takiego tofu, smakuje ono bardzo podobnie do mięsa.

Ponadto na rynku można spotkać tofu marynowane, zazwyczaj w sosie sojowym. Niektóre tofu posiadają w swoim składzie także dodatki, przykładowo zioła.

Tofu rozróżnia się również na twarde oraz na jedwabiste. Tofu twarde wytwarza się podobnie jak ser. Na samym początku dochodzi do procesu ścięcia się białka sojowego. Następnie od serwatki oddziela się zsiadłe mleko sojowe, a białko jest prasowane na tofu. Tofu jedwabiste wytwarza się mieszając mleko wraz z substancją, która powoduje ścinanie się białka. 

W jakich daniach sprawdzi się tofu?

Tofu jest świetnym zamiennikiem dla mięsa. Można zatem podawać je w podobnych kombinacjach, po jego pierwotnym przesmażeniu. Tofu można przygotowywać na dowolnym oleju, jednak wyjątkowego posmaku doda mu olej kokosowy, obecnie powszechnie dostępny. Podczas smażenia tofu warto przyprawić je według swojego własnego uznania. Można obtoczyć je w papryce, ulubionych ziołach, curry itp. Tak usmażone tofu w najprostszy sposób można podać z warzywami i ryżem.

Z tofu można przygotować również smaczne i pożywne kotleciki, w różnych wariantach. Łatwe w przygotowaniu są kotleciki z warzywami. Do przygotowania tego typu kotlecików, wykorzystać można różne warzywa. Dobrze jednak by były one typowo miękkie, dające się łatwo formować. Może być to przykładowo kalafior, bataty, groszek czy też cebula. W odpowiednich proporcjach do miski należy wrzucić wybrane przez siebie warzywa, rozdrobione tofu i doprawić wszystko według własnego uznania. Do takiej mieszanki kolejno trzeba dodać ugotowany wcześniej ryż, odrobinę mąki do zagęszczenia oraz jajko do połączenia. Oczywiście osoby będące na diecie wegańskiej zamiast jajka, mogą skorzystać ze zmielonego siemienia lnianego, połączonego z wodą. Ma ono kleistą konsystencję, która pozwala na połączenie składników i uformowanie ich w kotleciki.

Tofu można z powodzeniem wykorzystywać również w bardziej orientalnych potrawach, jak przykładowo w curry. Wówczas wystarczy obsmażyć tofu w przyprawach dedykowanych w przepisie bądź też w gotowej paście curry, która nada mu odpowiedniego aromatu oraz smaku. Tak przesmażone tofu w połączeniu z delikatnym sosem na bazie mleczka kokosowego, doskonale zastępuje mięso w tym daniu.

Oczywiście tofu można również przesmażać w wybranych przez siebie przyprawach dodając je do zup, do makaronów czy też sałatek. Nadaje się ono praktycznie do wszystkich dań, skutecznie zastępując mięso. W śniadaniowej wersji, można przyrządzić naleśniki z tofu i szpinakiem. Należy jednak pamiętać o jego odpowiednim doprawieniu.

Nie można zapominać także o tym, iż tofu świetnie sprawdza się do przygotowywania deserów. Wówczas należy zainwestować w tofu naturalne, choć zdecydowanie najlepsze jest jedwabiste, posiadające konsystencję typowo deserową. Można użyć go chociażby do przygotowania musu. Tofu należy na samym początku zmiksować na gładką masę. Następnie w odpowiedniej proporcji wlać roztopioną czekoladę gorzką, mleczną bądź też białą, według swojego własnego uznania. Kolejnym składnikiem jest mleko sojowe dzięki któremu na małych obrotach blendera, można połączyć wszystkie składniki. Do takiego musu można dodać ulubione świeże owoce, kawałki orzechów czy też suszonych owoców.

Tofu jest składnikiem, które z powodzeniem można wykorzystywać w wielu codziennych daniach. Sporo przepisów pozwala na ukazanie tofu w nowej, niecodziennej odsłonie. Można jednak po prostu dodawać je do znanych już potraw, jako substytut mięsa.